Ciastka z ciasta francuskiego
Skład na 8 porcji: ● 400 g ciasta francuskiego np. mrożonego ● 1 jajko do posmarowania ● 1 torebka jasnej galaretki owocowej ● 150 g śmietany kremówki ● 40 g płatków migdałowych ● 400 g truskawek Wartość odżywcza 1 porcji 370 kcal Białko 7,2 g/ Tłuszcz 27,2 g/Węglowodany 38 g
1. Ciasto francuskie wałkujemy na prostokąt, który kroimy na 16 kwadratów. W połowie z nich wykrawamy szklaneczką lub kieliszkiem środki.
2. Krawędzie kwadratów z ciasta z pełnymi środkami smarujemy jajkiem i na każdym z nich kładziemy kwadraciki z wyciętym środkiem. Lekko przyciskamy, by się skleiły w miseczki.
3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy do przyrumienienia.
4. Schłodzone napełniamy połówkami truskawek. Owoce smarujemy tężejącą galaretką przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu. Przed podaniem dekorujemy każde ciasteczko odrobiną bitej śmietany i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery
Zobacz również
-
Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej