Ciastka z kremem karmelowym

Składniki na 10 sztuk: ciasto: 1 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. wody, 3 duże jajka, 13 dag masła, sól. Krem: 1 budyń karmelowy, 400 ml mleka, 15 dag masła, 3 łyżki cukru wanilinowego, 1 laska wanilii. Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady, 2 łyżeczki masła, 30 ml mleka, cukier puder.

Reklama

1 Ciasto: wodę zagotuj z masłem. Przesiej mąkę ze szczyptą soli. Mąkę dodawaj partiami do wrzącej wody, cały czas energicznie mieszając. Gdy masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek naczynia, zdejmij garnek z ognia. Ostudź całkowicie. Dopiero wtedy zmiksuj z jajkami na jednolitą masę.

2 Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj podłużne paski ciasta o długości ok. 8 cm (pamiętaj o zachowaniu odstępów)! Piecz 20 min w 200 st.

3 Krem: w 1/2 szkl. mleka rozrób budyń. Resztę mleka zagotuj z pokrojoną wanilią i cukrem. Wlej mleko z proszkiem, ugotuj budyń. Ostudź, wyjmij wanilię. Masło utrzyj na puszysty krem i miksując, dodawaj po łyżce budyniu.

4 Eklerki przekrój wzdłuż. Na jedną połówkę wyciśnij krem i przykryj drugą, delikatnie dociskając. Składniki polewy rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Lekko przestudź. Polej cienkim strumieniem ciastka. Posyp dla dekoracji odrobiną cukru pudru.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej