Ciasto bounty

Składniki: Ciasto: 5 jajek, 3/4 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru, 2 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia; Krem: 3 szkl. mleka, opak. budyniu śmietankowego, 1/2 szkl. cukru, 25 dag wiórków kokosowych, kostka masła; Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Białka ubijam na sztywną pianę. Ubijając, dodaję cukier, po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao.

Reklama

2. Tortownicę (śr. 26 cm) wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto i piekę w temp. 170ºC 30 min. Studzę. Kroję na pół.

3. Zagotowuję 2 i 1/2 szkl. mleka z cukrem. Wsypuję wiórki kokosowe, gotuję na średnim ogniu ok. 20 min. Dodaję masło. Resztę mleka mieszam z budyniem i dodaję do gotującej się masy kokosowej. Mieszam, studzę.

4. Masę wykładam na blat ciasta, przykrywam drugim blatem. Polewam roztopioną czekoladą. Dekoruję chipsami kokosowymi.

Przygotowanie 80 min • Porcja 310 kcal • Koszt porcji ok. 1,10 zł • Przepis na 16 porcji.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej