Ciasto brzoskwiniowo–wiśniowe

Składniki na 8 porcji: 125 g masła, 250 g herbatników maślanych, 2 słoiki kompotu z wiśni (po 370 ml), 1 puszka brzoskwiń, 4 łyżeczki żelatyny, 2 łyżki cukru, 600 g śmietany kremówki

Przygotowanie:

Masło stop, przestudź. Herbatniki pokrusz w malakserze. Okruszki ciastek wymieszaj z masłem. Podłużną foremkę (długość ok. 30 cm) wyłóż folią spożywczą. Następnie spód i brzegi formy wylep przygotowaną masą. Dociśnij ją i wstaw do lodówki na 20 minut.

Reklama

W tym czasie wiśnie oraz brzoskwinie odsącz z zalewy. Zalewę z wiśni zachowaj. Połowę brzoskwiń pokrój na cząstki, a resztę w średnią kostkę. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na małym płomieniu. Śmietanę ubij z cukrem na sztywno. Powstałą bitą śmietanę połącz z zalewą z wiśni oraz żelatyną. Odstaw w chłodne miejsce na kilka minut.

Tężejący krem wymieszaj z wiśniami i brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę. Masę przełóż do przygotowanej formy. Na wierzchu ułóż cząstki brzoskwiń. Ciasto wstaw do lodówki na 5 godzin. Czas przygotowania: 45 minut. Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 470 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Na żywo
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej