Ciasto budyniowe z jabłkami

Składniki na 30 porcji: 55 dag mąki pszennej, 20 dag mielonych migdałów, 50 dag masła albo margaryny, 25 dag cukru, szczypta soli, 1 op. cukru waniliowego, 2 op. budyniu waniliowego z cukrem, 500 ml mleka, 1 słoik (ok. 720 ml) prażonych jabłek na szarlotkę, 1 mała puszka (ok. 25 dag) gotowej masy makowej, tłuszcz do posmarowania blachy

1. Mąkę wymieszaj z migdałami i szczyptą soli. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Szybko zgnieć kruszonkę.

Reklama

2. Blachę (32 x39 cm) posmaruj tłuszczem. Na spód nasyp połowę kruszonki. Dobrze dociśnij ją dłonią. Pozostałą kruszonkę włóż do lodówki.

3. Proszek budyniowy wymieszaj z 1 szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Rozsmaruj ją na przygotowanym spodzie. Na to wyłóż prażone jabłka. Wierzch wyrównaj.

Łyżeczką nałóż małe porcje gotowej masy makowej (wcześniej masę makową możesz wymieszać z posiekanymi migdałami albo rodzynkami). Całość posyp pozostałą kruszonką.

4. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz około 60 minut. Gotowe ciasto wystudź. Zimny placek pokrój na porcje. Podawaj np. z bitą śmietaną albo lodami waniliowymi.

Przygotowanie ok. 1 godz. 35 min, 1 porcja ok. 330 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej