Ciasto czekoladowe z sernikiem w środku

Skład na 12 porcji: Ciasto: ● 2 szklanki mąki ● szklanka mleka ● 1/2 kostki margaryny ● jajko ● szklanka cukru ● 2 łyżki dżemu ● 2 łyżeczki sody ● 1/2 łyżeczki cynamonu ● łyżeczka kakao. Masa serowa: ● 300 g twarogu ● jajko ● 3/4 szklanki mleka ● 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej ● 2 łyżki cukru waniliowego ● kilka kropel aromatu pomarańczowego.

Czas przygotowania 95 minut. Cena porcji 2,70 zł

Reklama

1. Twaróg miksujemy, dodajemy jajko, mleko, mąkę ziemniaczaną, cukry i aromat. Miksujemy na gładką masę. Odkładamy.

2. Sodę rozpuszczamy w mleku. Margarynę, jajko, cukier, dżem ucieramy mikserem. Dodajemy kakao, cynamon, mąkę i mleko z sodą. Miksujemy. Formę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą.

3. Wlewamy do formy połowę masy. Następnie wykładamy masę serową, a na nią wylewamy drugą część ciasta. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180ºC.

Wartość odżywcza porcji 420 kcal. Białko 11 g/Tłuszcz 17,2 g/Węglowodany 48 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej