Ciasto czekoladowe z sernikiem w środku

Skład na 12 porcji: Ciasto: ● 2 szklanki mąki ● szklanka mleka ● 1/2 kostki margaryny ● jajko ● szklanka cukru ● 2 łyżki dżemu ● 2 łyżeczki sody ● 1/2 łyżeczki cynamonu ● łyżeczka kakao. Masa serowa: ● 300 g twarogu ● jajko ● 3/4 szklanki mleka ● 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej ● 2 łyżki cukru waniliowego ● kilka kropel aromatu pomarańczowego.

Czas przygotowania 95 minut. Cena porcji 2,70 zł

Reklama

1. Twaróg miksujemy, dodajemy jajko, mleko, mąkę ziemniaczaną, cukry i aromat. Miksujemy na gładką masę. Odkładamy.

2. Sodę rozpuszczamy w mleku. Margarynę, jajko, cukier, dżem ucieramy mikserem. Dodajemy kakao, cynamon, mąkę i mleko z sodą. Miksujemy. Formę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą.

3. Wlewamy do formy połowę masy. Następnie wykładamy masę serową, a na nią wylewamy drugą część ciasta. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180ºC.

Wartość odżywcza porcji 420 kcal. Białko 11 g/Tłuszcz 17,2 g/Węglowodany 48 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej