Ciasto czekoladowe z żurawinami

Składniki na 10 porcji. Ciasto: 20 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 4 jajka, 15 dag cukru, 100 ml oleju, 100 ml mleka, 1 cukier waniliowy, 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 1/2 litra mleka, 20 dag margaryny lub masła, 1 duży budyń czekoladowy, 4 łyżki cukru pudru, 1 słoik konfitury żurawinowej

Przygotowanie: Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z 5 dag cukru i cukrem waniliowym na puch. Do masy dodawać na przemian olej, mleko i wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia.

Reklama

Na koniec dodać ubitą z resztą cukru pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wylać masę do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy.

Ciasto piec w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku ok. 50-60 minut. Budyń ugotować w mleku, schłodzić, mieszając.

Margarynę utrzeć do białości z cukrem pudrem i połączyć, cały czas ucierając, z zimnym budyniem. Zimne ciasto przekroić na 3 części, dwie spodnie posmarować cienko konfiturami i kremem. Ciasto złożyć i wysmarować wierzch kremem, zostawiając trochę do dekoracji. Udekorować.

Przygotowanie: ok. 85 minut

Superrada

Aby krem się nie zważył podczas ucierania, wszystkie użyte składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Do kremu można dodać garść rodzynek namoczonych w rumie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej