Ciasto czekoladowo-kokosowe

Składniki na 12 sztuk: 550 g masła, szczypta soli, torebka cukru waniliowego, 600 g cukru, 6 jajek, 300 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g kakao, 200 g kwaśnej śmietany, 500 ml mleka, 500 g śmietany kremówki, 125 g kaszy manny, 325 g wiórków kokosowych, 250 g gorzkiej czekolady, 50 g oleju kokosowego, pralinki kokosowe w czekoladzie do dekoracji

Reklama

Utrzyj 300 g masła ze szczyptą soli oraz cukrem waniliowym i 300 g cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijaj do niej jajka. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypuj do ucieranej masy. Dodaj kwaśną śmietanę. Wymieszaj mikserem.

Blachę o wymiarach 35 x 40 cm posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175˚C. Piecz 20 minut. Potem wystudź.

Pozostałe masło stop. Mleko zagotuj ze śmietaną kremówką. Wsyp kaszkę. Mieszając, gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Dodaj do niej stopione masło i 300 g kokosa.

Krem kokosowy rozsmaruj na czekoladowym spodzie. Wystudź. Gorzką czekoladę stop wraz z olejem. Wierzch ciasta posmaruj zrobioną polewą. Ozdób pralinkami, a także resztą wiórków z kokosa. Czas przygotowania: 60 minut, Cena porcji: ok. 2,50 zł. Kalorie: porcja 490 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Na żywo
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej