Ciasto drożdżowe z kruszonką

Składniki: Ciasto: 30 g świeżych drożdży, 50 g cukru, 400 g mąki, 200 ml mleka, szczypta soli, jajko, 150 ml oleju, masło i mąka do formy. Wypełnienie: 250 g miękkiego, słodkiego twarogu, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, żółtko, łyżeczka startej skórki z cytryny, około 400 g mrożonych truskawek. Kruszonka: 50 g masła, 50 g mąki, 50 g cukru pudru.

Reklama

Przygotowanie:

Wymieszaj drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i połowę letniego mleka i odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut. Następnie resztę mąki i cukru wymieszaj z solą, jajkiem, olejem i zaczynem drożdżowym. Dolej pozostałe mleko, wyrób ciasto i odstaw w ciepłe miejsce.

Twaróg wymieszaj z żółtkiem i skórką z cytryny. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie kule i rozwałkuj na placki wielkości tortownicy.

Jeden placek posmaruj twarogiem i włóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Przykryj drugim plackiem.

Truskawki (mrożone należy najpierw wolno rozmrozić) pokrój na kawałki.

Masło pokrój w kostkę, dodaj do mąki z cukrem pudrem i delikatnie mieszając zrób kruszonkę. Na ciasto wyłóż truskawki, a na nie kruszonkę.

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C., włóż ciasto i piecz około 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C. i piecz jeszcze 40 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tele Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej