Ciasto drożdżowe z wiśniami

Składniki: 50 dag mąki pszennej, 4 jajka, 10 dag cukru, 10 dag margaryny, 6 dag drożdży, 250 ml mleka, 20 g cukru waniliowego. Kruszonka: 10 dag mąki, 50 g margaryny, 50 g cukru, 50 dag wiśni, 20 g tłuszczu i bułki tartej

Przygotowanie ok. 80 min • Porcja 400 kcal • Koszt porcji ok. 1,5 zł • Przepis na 12 porcji

Reklama

1. Do przesianej mąki dodaję drożdże rozpuszczone w ciepłym ostudzonym mleku. Lekko zarabiam i pozostawiam do wyrośnięcia. Do drożdży dodaję rozpuszczoną, schłodzoną margarynę, wbijam jajka ubite z cukrem, wsypuję cukier waniliowy.  

2. Ciasto zarabiam, aż zacznie odstawać od naczynia i dłoni, przykrywam ściereczką kuchenną i odstawiam do wyrośnięcia.

3. Przygotowuję kruszonkę: zagniatam mąkę, miękką margarynę, cukier (w proporcji 2:1:1). Rozcieram, w razie potrzeby dosypując mąki.

4. Blachę smaruję tłuszczem, obsypuję bułką. Wyrośnięte ciasto wykładam na foremkę, wygładzam.

5. Posypuję kruszonką, na niej układam wydrylowane wiśnie.

Piekę 45 minut w temperaturze 180°C.  Posypuję cukrem pudrem.

Monika Gorowa ze Świebodzina.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej