Ciasto dyniowe

Składniki na 12 porcji: Ciasto kruche: 15 dag mąki, 5 dag cukru pudru, 10 dag zimnego masła Ciasto dyniowe: 1 kg dyni, 20 dag mielonych migdałów, 10 dag mąki, 20 dag cukru, 6 jajek, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka cynamonu,1/2 słoika marmolady pomarańczowej, 10 dag płatków migdałowych, tłuszcz i mąka do formy

Reklama

1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Schładzać 30 min, następnie wyłożyć nim blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor.

2. Gotować dynię we wrzątku, aż będzie miękka. Po lekkim ostudzeniu obrać ją i pokroić w drobną kostkę. Żółtka utrzeć na puch z łyżką cukru. Ubić pianę z białek i resztą cukru, delikatnie połączyć z masą żółtkową i dynią. Dodać mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia, cynamonem i skórką z pomarańczy. Bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec 30 min, ostudzić w formie.

3. Upieczony uprzednio i przestudzony spód z kruchego ciasta posmarować marmoladą pomarańczową. Położyć na to ciasto dyniowe. Ciasto posmarować z wierzchu resztą marmolady i udekorować płatkami migdałowymi.

Przygotowanie: ok. 110 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej