Ciasto dyniowe w polewie

Składniki: 2 szklanki miąższu lub przecieru z dyni, 2 szklanki mąki, szklanka cukru, 2 jajka, 5 łyżeczek cynamonu, cukier waniliowy, 3/4 szklanki oleju, łyżeczka sody oczyszczonej, po 5 dag pokruszonych płatków migdałowych i wiórków kokosowych, garść orzechów włoskich, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. Polewa: 12 dag serka naturalnego (typu philadelphia, 5 dag masła, pół szklanki cukru pudru

Zdjęcie

/MIPMEDIA.PL
/MIPMEDIA.PL

Przygotowanie: Mąkę przesiej, połącz z proszkiem, cukrem waniliowym, sodą i solą. Jajka ubij, stopniowo dodając cukier a potem olej.

Dodaj dynię, płatki migdałowe, orzechy, wiórki kokosowe i cynamon. Delikatnie wymieszaj. Dodaj mączną mieszankę, połącz.

Reklama

Ciasto wlej do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Piecz 40-50 min w temp. 180°C.

Polewa: serek utrzyj z miękkim masłem na puszystą masę. Dodaj cukier puder, ucieraj 2 min. Schłodź. Posmaruj ciasto.

Zdjęcie

Zosia patrzy, jak mama oddziela żółtka od białek /MIPMEDIA.PL
Zosia patrzy, jak mama oddziela żółtka od białek
/MIPMEDIA.PL

Czas przygotowania: 75 min, ilość porcji: 12, cena za porcję: 1,40 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej