Ciasto francuskie z czekoladą

Składniki: na 8 porcji: schłodzone ciasto francuskie (ok. 250 g), mąka tortowa na stolnicę, jajko do posmarowania Krem: pół tabliczki czekolady na polewę, 2 żółtka, 5 łyżek cukru pudru, 25 dag tłustego twarogu, 1/2 torebki budyniu waniliowego, śmietanka kremówka Wykończenie: cukier waniliowy, truskawki

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Przygotowanie:

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na prostokąt o długości formy na keks i takiej szerokości, aby z każdej strony powstała krawędź o wysokości ok. 5 cm. Formę na keks wyłóż papierem do pieczenia i wylep ciastem.

Reklama

Rozpuść czekoladę, przełóż żółtka i cukier puder. Pod koniec stopniowo dodawaj twaróg wymieszany z waniliowym proszkiem budyniowym. Gotowy krem wyłóż na środek ciasta w formie.

Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 160° C przez ok. 40 minut.

Gdy się upiecze, poczekaj, aż wystygnie w keksówce, a potem wyjmij.

Śmietankę ubij z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Przełóż do worka cukierniczego z końcówką z gwiazdką i wyciśnij krem na wierzch schłodzonego kremu czekoladowego.

Ciasto pokrój i udekoruj truskawkami.

Czas przygotowania: 50 min, cena porcji: ok. 4 zł, kalorie: porcja 384 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Na żywo
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej