Ciasto francuskie z morelami

Składniki na 8 sztuk. Ciasto: 50 dag ciasta francuskiego, jajko do posmarowania. Nadzienie: 6-7 łyżek dżemu morelowego, 40 dag moreli, 1 i 1/2 opakowania śmietany kremówki, 1 cukier waniliowy. Wykończenie: 1/3 tabliczki czekolady

Reklama

Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwałkuj na placek o grubości ok. 3 mm i wykrój z niego 2 koła o średnicy ok. 30 cm. Przełóż płaty ciasta na blachy. Jeden płat potnij radełkiem na 8 części tak, aby powstały trójkąty.

Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem i ponakłuwaj widelcem, aby podczas pieczenia nie zrobiły się pęcherzyki. l Ciasto francuskie: całe oraz pocięte trójkąty wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200º C i piecz nie dłużej niż 30 minut.

Po tym czasie ostrożnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Cały okrągły placek posmaruj dżemem morelowym. Na warstwie dżemu poukładaj pokrojone w plasterki morele.

Śmietanę kremówkę ubij mikserem z cukrem waniliowym na sztywno. Przełóż ją do ręka- wa cukierniczego z końcówką gwiazdką i dekoracyjnie wyciśnij na morele.

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Przełóż ją do papierowej tutki i w ozdobny sposób polej trójkąty z ciasta. Połóż je na bitą śmietanę i lekko dociśnij. Czas przygotowania: 50 minut

Cena porcji: ok. 5 zł Kalorie: porcja 425 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Na żywo
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej