Ciasto gruszkowe z kruszonką jak u babci

Składniki: 2 szkl. mąki, 2 żółtka, 15 dag masła, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia; Nadzienie gruszkowe: 6 gruszek, budyń waniliowy, 2 łyżki cukru, łyżeczka soku z cytryny; Nadzienie budyniowe: 3/4 l mleka, 2 opak. budyniu waniliowego, 3 łyżki cukru, dodatkowo: cukier puder

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Składniki na ciasto zagniatam i dzielę na połowę. Jedną wykładam dno foremki z papierem do pieczenia.

2. Gruszki obieram, kroję w kostkę, skrapiam sokiem z cytryny, duszę kilka min. z cukrem i 3/4 szkl. wody. Jeden budyń łączę z 1/3 szkl. wody, wlewam do gruszek, gotuję. Osobno gotuję 2 budynie z mlekiem i cukrem.

Reklama

3. Na ciasto wykładam ciepły budyń gruszkowy, a na to waniliowy. Na wierzch ścieram resztę ciasta. Piekę w temp. 200ºC 30-40 min.

Przygotowanie 80 min • Porcja 210 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 12-14 porcji.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 17 dag mąki pszennej, 5 dag masła lub margaryny, 2 jajka, 240 ml wody, po 2 łyżki cukru i cukru waniliowego, szczypta soli, olej do głębokiego smażenia. Krem: 350 ml... więcej