Ciasto jogurtowe z brzoskwinią

Składniki na 10 porcji: 80 dag jogurtu typu greckiego • 10 dag cukru pudru • 20 dag śmietany 30-proc. • 2,5 dag żelatyny • 80 dag brzoskwiń w puszce • żółta galaretka • gotowy spód biszkoptowy

Reklama

1. Galaretkę rozpuść, odstaw do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsącz,  5 połówek pokrój na plastry, resztę pokrój w kostkę. Śmietanę ubij. Cukier puder przesiej, połącz z jogurtami, dodaj śmietanę, galaretkę i kostki brzoskwiń, wymieszaj.

2. Do formy biszkoptowej z brzegiem włóż biszkopt, wlej na niego masę, wyrównaj powierzchnię, udekoruj plastrami brzoskwiń, wstaw do lodówki na 2 godziny.

Czas: około 40 minut

Jogurt naturalny powinien zawierać jedynie mleko i bakterie. Na opakowaniu szukaj nazwy rodzaju, gatunku i szczepu bakterii (np. Bifidobacterium (rodzaj), lactis (gatunek), DN-173010 (szczep). Im więcej składników w opisie, tym więcej dodatków.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej