Ciasto jogurtowe z granatem

Łatwe, bardzo efektowne i wspaniałe w smaku. Tak lubię! Przepis przysłała Katarzyna Cukier z Domaszna.

Ciasto: 30 dag orzechów laskowych, 15 dag daktyli, łyżka masła, łyżka miodu. Krem: 80 dag naturalnego jogurtu, 400 ml mleczka kokosowego, cukier puder do smaku, szczypta szafranu, 3 dag żelatyny, 2 kiwi, owoc granatu, płatki migdałowe do dekorcji.

Reklama

1. Ciasto: orzechy zrumień, ostudź, zmiel. Pokrój daktyle. Oba składniki wymieszaj z masłem, miodem i 150 ml wody. Rozłóż masę w tortownicy.

2. Krem: jogurt i mleczko kokosowe wymieszaj. Przypraw cukrem, wsyp szafran. Zmiksuj. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, ostudź. Wymieszaj z masą jogurtową. Jeszcze raz posłodź. Wylej na spód orzechowy, rozsmaruj. Schłodź.

3. Ciasto udekoruj cząstkami kiwi, pestkami granatu. Posyp płatkami migdałowymi.

Czas przygotowania 30 min, ilość porcji 10, cena za porcję 2,20 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej