Ciasto kawowe z wiśniami

SKŁADNIKI Ciasto: kostka masła, półtorej szklanki cukru pudru , 2 szklanki mąki tortowej, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Nadzienie: pół kg wiśni, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, szklanka cukru pudru, łyżeczka kawy rozpuszczalnej. Ponadto: płatki migdałowe, białko, pół szklanki cukru pudru.

Przepis przysłała Anna Góralska z Jabłonowa.

Reklama

PRZYGOTOWANIE

Ciasto: mąkę przesiej, połącz z solą i proszkiem, zagnieć z masłem, cukrem pudrem i 5 łyżkami wody. Ciasto podziel na pół. Jedną czę ścią wylep okrągłą formę.

Nadzie nie: wiśnie zmiksuj. Połącz z resztą składników. Rozsmaruj na cieście w formie. Resztę ciasta rozwałkuj, wytnij paski. Ułóż na masie wiśnio wej. Piecz 40 min w 160°C. Ostudź. Białko ubij z cukrem pudrem. Polukruj ciasto, posyp płatkami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej