Ciasto kawowe z wiśniami

SKŁADNIKI Ciasto: kostka masła, półtorej szklanki cukru pudru , 2 szklanki mąki tortowej, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Nadzienie: pół kg wiśni, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, szklanka cukru pudru, łyżeczka kawy rozpuszczalnej. Ponadto: płatki migdałowe, białko, pół szklanki cukru pudru.

Przepis przysłała Anna Góralska z Jabłonowa.

Reklama

PRZYGOTOWANIE

Ciasto: mąkę przesiej, połącz z solą i proszkiem, zagnieć z masłem, cukrem pudrem i 5 łyżkami wody. Ciasto podziel na pół. Jedną czę ścią wylep okrągłą formę.

Nadzie nie: wiśnie zmiksuj. Połącz z resztą składników. Rozsmaruj na cieście w formie. Resztę ciasta rozwałkuj, wytnij paski. Ułóż na masie wiśnio wej. Piecz 40 min w 160°C. Ostudź. Białko ubij z cukrem pudrem. Polukruj ciasto, posyp płatkami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej