Ciasto kukułkowe z budyniem

Składniki: 5 jajek, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 3/4 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju, 3 łyżki wody, 1,5 łyżki kakao. Masa: 25 dag kukułek, 500 ml mleka, 2 budynie czekoladowe, 2 łyżki cukru, 3/4 kostki masła, 3/4 kostki margaryny.

1. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym, wsyp obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wlej olej i wodę, wymieszaj. Piecz ok. 30 min w temp. 180°. Zimne ciasto przekrój na 3 placki.

Reklama

2. Masa: odlej pół szklanki mleka i wymieszaj w nim budynie. Resztę mleka zagotuj z cukrem oraz kukułkami. Wlej zawiesinę, gotuj aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzyj z masłem oraz margaryną. Masą posmaruj placki, złóż je razem, schłodź.

Porcje 15. Przygot. 60 min. Cena 1,50 zł. Kalorie 380 kcal.

Weronika Chilmon z Raciborza

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej