Ciasto "migdałowe wzgórze"

Składniki na 12 porcji: ● kostka margaryny ● 5 jajek ● 1,5 szklanki mąki ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● szklanka cukru kryształ ● łyżka cukru wanilinowego ● 3/4 szklanki zmielonych migdałów ● 5 kropli aromatu migdałowego ● 1,5 opakowania budyniu śmietankowego ● 2 szklanki mleka.

❶ Margarynę zmiksuj z cukrem kryształem oraz wanilinowym, jajkami i aromatem. Następnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały.

Reklama

❷ Całość dokładnie zmiksuj, po czym przelej do formy o wymiarach 24x35 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz około 45 minut.

❸ Budyń ugotuj na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu i polej nim ciasto. Udekoruj np. owocami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej