Ciasto miodowe z warstwą kajmaku

Ciasto: 3 i pół szklanki mąki, 20 dag masła, po pół szklanki cukru i miodu, 2 jajka, 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Masa: 40 dag orzechów włoskich, 5 dag masła, 4 łyżki cukru, 3łyżki miodu. Krem: 2 szklanki mleka, pół szklanki kaszy manny, 3 łyżki cukru, 15 dag masła, olejek waniliowy, puszka słodkiego mleka skondensowanego.

Puszkę z mlekiem skondensowanym gotuj w wodzie 2-3 godz. Kajmak ostudź. Mąkę i sodę przesiej, posiekaj z pokrojonym masłem. Dodaj cukier, miód i jajka, zagnieć gładkie ciasto. Podziel na 3 części. Rozwałkuj.

Reklama

Masa: masło i miód stop. Dodaj posiekane orzechy i cukier, połącz. Ostudź. Rozsmaruj na jednym placku. Placki piecz w blaszce 25x38 cm, ok. 10 min w temp. 175°C. Ostudź.

Krem: mleko zagotuj. Wsyp kaszę, ugotuj, mieszając. Ostudź. Masło utrzyj z cukrem, dodając kaszę mannę i olejek waniliowy.

Na jednym placku rozsmaruj krem, przykryj drugim plackiem. Posmaruj kajmakiem. Ułóż placek z masą orzechową. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

Przepis przysłała Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdańskiego

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej