Ciasto miodowe z warstwą kajmaku

Ciasto: 3 i pół szklanki mąki, 20 dag masła, po pół szklanki cukru i miodu, 2 jajka, 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Masa: 40 dag orzechów włoskich, 5 dag masła, 4 łyżki cukru, 3łyżki miodu. Krem: 2 szklanki mleka, pół szklanki kaszy manny, 3 łyżki cukru, 15 dag masła, olejek waniliowy, puszka słodkiego mleka skondensowanego.

Puszkę z mlekiem skondensowanym gotuj w wodzie 2-3 godz. Kajmak ostudź. Mąkę i sodę przesiej, posiekaj z pokrojonym masłem. Dodaj cukier, miód i jajka, zagnieć gładkie ciasto. Podziel na 3 części. Rozwałkuj.

Reklama

Masa: masło i miód stop. Dodaj posiekane orzechy i cukier, połącz. Ostudź. Rozsmaruj na jednym placku. Placki piecz w blaszce 25x38 cm, ok. 10 min w temp. 175°C. Ostudź.

Krem: mleko zagotuj. Wsyp kaszę, ugotuj, mieszając. Ostudź. Masło utrzyj z cukrem, dodając kaszę mannę i olejek waniliowy.

Na jednym placku rozsmaruj krem, przykryj drugim plackiem. Posmaruj kajmakiem. Ułóż placek z masą orzechową. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

Przepis przysłała Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdańskiego

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej