Ciasto mocno czekoladowe z migdałową posypką

Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki kakao ciemnego, 6 jajek, 15 dag czekolady gorzkiej o zawartości minimum 70 proc. kakao, 1/2 laski wanilii, 4 łyżki kawy rozpuszczalnej typu espresso, kubeczek jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki oleju, 12 dag masła. Polewa: 400 ml śmietanki 36-proc., 3 tabliczki czekolady gorzkiej o zawartości minimum 70 proc. kakao. Do posypania:10 dag płatków migdałowych

Zdjęcie

/Mat. Redakcyjne
/Mat. Redakcyjne

Reklama

1. Masło wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej, żeby zmiękło. Kawę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i czubkiem noża wyskrob ziarenka. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej.

2. Masło utrzyj z cukrem na jasną masę. Jeżeli używasz miksera, nastaw go na wolne obroty, wtedy cukier dokładnie się rozpuści. Po jednym wbijaj do masy maślanej jajka – najlepiej, żeby także miały temperaturę pokojową – stale mieszając. Kiedy składniki dokładnie się połączą, wsyp kakao, wlej olej, kawę, czekoladę i jogurt, włóż wyskrobane ziarenka wanilii. Na samym końcu dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.

3. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, wygładź powierzchnię szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do tempe- ratury 180 °C. Piecz około 35 minut z włączonym termoobiegiem. Bez termoobiegu trwa to zwykle 10 minut dłużej. Ciasto jest gotowe, kiedy wbity w nie patyczek jest suchy.

4. Kiedy ciasto się piecze, przygotuj polewę. Śmietankę wlej do garnka o grubym dnie i podgrzej na małym ogniu. Czekoladę połam na mniejsze kawałki, włóż do gorącej śmietanki. Podgrzewaj, cały czas mieszając, dopóki czekolada całkowicie się nie rozpuści. Wylej polewę na ciasto. Płatki migdałowe zrumień, posyp wierzch ciasta.

Czas przygotowania 50 min, ilość porcji 12, cena za porcję 2,70 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej