Ciasto orzechowe z polewą

Składniki na 12 porcji: ● 25 dag orzechów włoskich ● 20 dag cukru ● gotowa polewa czekoladowa ● 15 dag margaryny ● 2 jajka ● 25 dag mąki ● 5 łyżek mleka ● zapach migdałowy ● 3/4 torebki proszku do pieczenia

1. Połam i rozkrusz 20 dag orzechów włoskich. Utrzyj je z margaryną, cukrem i szczyptą soli. W trakcie tej czynności dodawaj po jednym jajku. Masę połącz z przesianą przez sito mąką i proszkiem do pieczenia. Dolej mleko i zapach migdałowy.

Reklama

2. Całość wymieszaj, po czym wyłóż ciasto do natłuszczonej, posypanej mąką formy. Piecz 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C.

3. Gotową polewę wstaw do kąpieli wodnej, by się rozpuściła. Posmaruj nią ciasto i udekoruj resztą orzechów.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Kurier TV
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej