Ciasto orzechowo-imbirowe z gruszkami

Składniki: 3 gruszki, 43 dag cukru, 18,5 dag masła, 3 jajka, 20 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 23 dag mielonych orzechów włoskich, 5 dag świeżego imbiru.

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 85 minut

1. Gruszki cieniutko obrać, przekroić wzdłuż na pół i wykroić gniazda nasienne. Owoce włożyć do garnka. Zalać 400 ml wody. Dodać 26 dag cukru. Gotować 5-10 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

2. Masło utrzeć z pozostałym cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi. Porcjami wsypywać do masy maślanej. Imbir obrać, zetrzeć bardzo drobno na tarce i dołożyć do ciasta. Całość dokładnie wymieszać mikserem.

3. Okrągłą formę wyłożyć pergaminem. Na spodzie rozsmarować ciasto. Gruszki wyjąć z zalewy, osuszyć, ułożyć na wierzchu ciasta, lekko je wciskając. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°.

Piec 60 minut. Ciasto przestudzić w formie. Potem przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

By ciasto ucierane było bardziej wilgotne, pod koniec ucierania dodaj do składników 2 łyżki octu. Jeśli na cieś cie zamierzasz położyć owo ce, uprzednio posyp wierzch... zagęszczaczem do bitej śmie tany (np. śmietan-fix). Dzięki temu placek nie rozmięknie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej