Ciasto orzechowo-jabłkowe

Składniki na 12 porcji: 7 dużych jabłek (najlepiej twardych, winnych), 1 szklanka cukru, 1 szklanka rodzynek, 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka, 1 szklanka oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka sody, aromat.

1. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, zasypać szklanką cukru i odstawić na 2-3 godziny, żeby puściły sok.

Reklama

2. Rodzynki zalać wrzątkiem, po kilku minutach dokładnie odcedzić na sitku. Połączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, olej i dokładnie rozkłócone jajka – wyrobić starannie ciasto. Dodać jabłka z sokiem, osączone rodzynki oraz orzechy. Starannie wymieszać.

3. Masę przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką foremki. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec godzinę.

Przygotowanie: ok. 55 minut

Nasza rada

Po lekkim ostudzeniu ciasto warto udekorować, np. domowym lukrem cytrynowym lub gotową polewą czekoladową.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej