Ciasto Panna Migotka

Skład na 12 porcji: Ciasto: ● 4 szklanki mąki ● 3/4 szklanki cukru ● 2 łyżki miodu ● 2 łyżki masła ● 12 łyżek mleka ● łyżeczka sody ● 1 jajko ● 4 łyżki kakao Krem: ● 5 szklanek mleka ● szklanka cukru ● cukier waniliowy ● kostka masła lub margaryny ● po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

1. Ciasto:Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i łączymy. Przenosimy na stolnicę, zagniatamy na jednolite gładkie ciasto, które dzielimy na pięć części. Formujemy z nich pięć kwadratowych placków i każdy pieczemy około 30 minut w temperaturze 180ºC.

2. Krem: Obydwa rodzaje mąki, cukier i cukier waniliowy mieszamy w szklance zimnego mleka. Wlewamy do reszty gotującego się mleka, gotujemy budyń.

Reklama

3. Tłuszcz miksujemy z zimnym budyniem. Placki przekładamy kremem, wierzch dekorujemy bitą śmietaną i galanterią cukierniczą.

Czas przygotowania 140 minut. Cena jednej porcji około 1 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej