Ciasto piernikowe

Składniki: • 2 szkl. mąki pszennej • 4 jajka • szkl. cukru • po łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia • szkl. mleka • pół szkl. oleju • 10 dag gorzkiej czekolady • po 2 łyżeczki kakao i przyprawy do piernika • słoiczek ulubionego dżemu • lukier do polania • srebrne perełki do dekoracji

1. Mąkę wymieszaj z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Jajka wbij do miski, wsyp cukier, utrzyj na puszystą masę, po czym wlewając mleko, zmiksuj.

2. Do masy dodaj roztopioną czekoladę oraz olej. Przełóż ciasto do wyłożonej pergaminem blaszki, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz 45 minut.

Reklama

3. Gotowy piernik przełóż dżemem, polej lukrem i posyp perełkami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej