Ciasto Prince Polo

Składniki Biszkopt: 5 jajek, 3/4 szkl. cukru, szkl. mąki, 3 łyżki kakao Krem: opak. budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru, 400 ml mleka, 2 łyżki cukru, opak. cukru waniliowego, 20 dag masła, 20 dag batonów Prince Polo (4 batony XXL), 10 dag zmielonych orzechów włoskich, 2-3 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella Do nasączania: 150 ml mocnej kawy, 50 ml rumu; Polewa: 10 dag czekolady, 2 łyżki masła

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Białka ubijam na pianę, dodaję cukier i żółtka. Mąkę i kakao mieszam z masą. Ciasto piekę 30-35 min w temp. 190ºC.

2. Krem: gotuję budyń na mleku z cukrami. Studzę. Masło miksuję, dodając po łyżce budyniu, potem Nutellę, orzechy oraz batony drobno pokrojone. Mieszam.

Reklama

3. Czekoladę z masłem rozpuszczam na polewę. Biszkopt kroję na 2 blaty. Nasączam je kawą z rumem. Układam jeden na drugim, przekładając je kremem. Wierzch smaruję polewą.

Przygotowanie 70 min • Porcja 530 kcal • Koszt porcji ok. 1,40 zł • Przepis na 16 porcji.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Kobieta i życie

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej