Ciasto "puszysta Hrabina" z galaretką

Składniki: Ciasto ciemne: 2 jajka, 6 żółtek, 6 łyżek cukru, 4 łyżki mąki pszennej, łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 1/3 szkl. oleju; Ciasto jasne: 6 białek, szkl. cukru szklanka mąki ziemniaczanej łyżka octu, 1/3 szkl. oleju Masa budyniowa 1/2 l mleka, 2 opak. budyniu śmietankowego, 4 łyżki cukru kostka masła 3 łyżki cappuccino o smaku rumowym Dodatkowo opak. biszkoptów 200 ml mocnej kawy 2 opak. galaretki zielonej cukier puder

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Reklama

1. Ciasto ciemne: jajka ubijam z żółtkami i cukrem. Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Miksuję.

2. Ciasto jasne: białka ubijam z cukrem na pianę. Dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet, olej.

3. Na blaszkę z papierem do pieczenia wykładam na przemian jasne i ciemne ciasto i delikatnie mieszam widelcem. Piekę ok. 30 min w temp. 180ºC. Studzę, kroję na dwa blaty.

4. Masa budyniowa: robię budyń, studzę, łączę z masłem utartym na puszystą masę. Dodaję cappuccino w proszku. Ucieram.

5. Na blat ciasta wykładam połowę masy budyniowej, na nią biszkopty nasączone kawą. Następnie resztę masy, tężejące galaretki i drugi blat ciasta. Oprószam cukrem pudrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Więcej na temat:

Zobacz również

  • 20 dag mrożonego szpinaku, 10 dag czekolady mlecznej, 35 dag oleju słonecznikowego, 3 jajka, 20 dag cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 30 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 7,5 dag masła,... więcej