Ciasto serowe z truskawkami

Składniki: 2/5 kostki do pieczenia Kasia (100 g), 2 szklanki mąki bezglutenowej (350 g), 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (20 g) 50 ml mleka 3/5 szklanki cukru, (150 g), 150 g twarogu, 1 jajko, 400 g drobnych truskawek, cukier trzcinowy do posypania.

1. Kostkę do pieczenia Kasia odmierzyć za pomocą podziałki znajdującej się na opakowaniu. Rozpuścić w rondelku. Odstawić do przestudzenia. Jajko roztrzepać z mlekiem i wymieszać z przestudzoną Kasią.

Reklama

2. Mąkę bezglutenową wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Wlać płynne składniki i całość dobrze wymieszać. Wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Dodać twaróg i zagnieść ciasto.

3. Formę o wymiarach 22x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć lekko rozwałkowane ciasto. Truskawki pozbawić szypułek, rozłożyć na cieście. Posypać cukrem trzcinowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 35 minut.

Przygotowanie około 50 min.

Na sernik najlepiej wziąć twaróg półtłusty albo tłusty. Od sera chudego ciasto będzie suche i mało smaczne. W ostateczności można jed nak wymieszać twaróg chudy z odrobiną tłustej śmietany.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Życie na gorąco
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej