Ciasto smażone ze śliwkami

Skład na 4 porcje: ● szklanka mąki, szklanka mleka, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, łyżka oleju, 6 śliwek (lub innych sezonowych owoców), szczypta soli

Mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy przesypuję do miski. Dodaję mleko, jajko i miksuję, żeby składniki dobrze się połączyły. Ciasto odstawiam na 10 minut. W tym czasie ze śliwek usuwam pestki i owoce kroję na ćwiartki. Patelnię o średnicy 24 cm smaruję olejem.

Reklama

Na dnie układam śliwki i zalewam ciastem. Smażę pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 10 minut. Jeśli w przykrywce patelni jest dziurka, zatykam ją folią spożywczą, żeby powietrze nie uciekało. Gdy góra ciasta się zetnie, odwracam placek i dosmażam z drugiej strony.

Czas przygotowania 35 minut. Cena porcji ok. 0,90 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej