Ciasto teściowej

Składniki na 20 porcji: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki • 250 g masła • 3 łyżki cukru pudru • 5 żółtek • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 galaretki wiśniowe • wiśnie z kompotu • 500 ml kremówki • 3 łyżki cukru pudru • łyżka żelatyny • Beza: 5 białek • 3/4 szklanki cukru • sok z cytryny • płatki migdałowe.

1 Mąkę, masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia zmiksuj. Podziel na dwie części. Pierwszy placek piecz 25 minut w temp. 180°C. Na drugi wyłóż pianę ubitą z cukrem i sokiem z cytryny. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Przygotuj galaretki. Na ciasto wylej tężejącą galaretkę.

2 Zimną kremówkę ubij z cukrem pudrem. Wlej letnią żelatynę, zmiksuj. Gdy się lekko zetnie, ułóż na galaretce. Nałóż placek z bezą. Posyp płatkami.

Reklama

CZAS: około 2 godziny

Pani Alina Waliczek mieszka w Dzimierzu

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Dobry Tydzień

Zobacz również