Ciasto w kształcie serca z kremem

Składniki na 6 porcji: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 40 dag truskawek, 250 ml śmietanki kremówki 30 proc., 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 -1/2 szklanki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżka posiekanych pistacji.

Przygotowanie:

1. Z ciasta wytnij dwa serca (możesz użyć foremki lub przygotować szablon z papieru). Na środku jednego serca trochę mniejszą (o ok. 1 cm) foremką lub szablonem wytnij serce.

Reklama

Z kawał ków ciasta, które zostały wytnij małe serduszka. Duże serce posmaruj rozmąconym jajkiem i ułóż na nim serce z otworem. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Serduszka rów nież posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 12 min w temp. 180°C.

2. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Truskawki, umyj, osusz, usuń szypułki. 30 dag wrzuć do miski, zmiksuj blenderem na gładki mus. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier puder. Śmietankę dodaj do musu truskawkowego, wymieszaj. Wlej wystudzoną żelatynę, dokładnie wymieszaj.

3. Wnętrze wystudzonego serca wypełnij tężejącym kremem śmietanowo-truskawkowym. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem udeko ruj pozostałymi truskawkami i małymi serduszkami. Posyp posiekanymi pistacjami.

Przygotowanie: 30 minut. Porcja: 420 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej