Ciasto z batatami

Składniki na 12 porcji:

Reklama

1/2 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki ciemnego rumu, 2 duże bataty (słodkie ziemniaki), 4 jajka, 2 szklanki cukru, 1 szklanka oleju, 2 łyżeczki esencji waniliowej, 3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, 1/2 szklanki maślanki.

1. Rodzynki umyć, a następnie namoczyć w rumie. Bataty obrać, pokroić w plasterki, zalać wodą, ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, ostudzić, po czym zgnieść na miazgę.

2. Jajka (w temperaturze pokojowej) roztrzepać w misce, dodać cukier. Masę ucierać. Wlać olej, esencję waniliową, piure z batatów i starannie połączyć.

Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Całość wymieszać. Dodać maślankę i odsączone rodzynki. Ciasto wlać do formy. Piec w temp. 180ºC około 45 minut.

Przygotowanie: ok. 65 minut

Nasza rada

Bataty są trudnym do zastąpienia warzywem, ale jeśli go nie mamy, możemy do ciasta użyć ugotowanej dyni.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej