Ciasto z galaretką

Składniki Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szkl. cukru 1/2 opakowania jasnego budyniu, 3/4 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe, 3 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, kostka margaryny Masa zielona: 1 l zielonego soku, 3 opak. budyniu śmietankowego, 1/2 szkl. cukru Ozdoby: 3 op. serka waniliowego, opak. śnieżki w proszku, 5 łyżeczek żelatyny, 150 ml gorącej wody; Dodatkowo: 2 galaretki zielone, 20 herbatników

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Białka ubijam z cukrem, dodaję po żółtku, makę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Biszkopt piekę 20 min w temp. 170ºC.

2. Masa budyniowa: gotuję budynie na mleku z cukrem. Studzę, ucieram z margaryną. Masę zieloną robię, gotując budynie na soku z cukrem.

Reklama

3. Chmurki: żelatynę rozpuszczam we wrzątku, studzę. Serki miksuję ze Śnieżką, łączę z żelatyną.

4. Galaretki rozpuszczam w 3 szkl. wrzątku, studzę. Układam warstwy ciasta: biszkopt, masa budyniowa, herbatniki, masa zielona, obłoczki (formuję je szprycą), galaretka.

Przygotowanie 80 min • Porcja 190 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 20 porcji.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej