Ciasto z jabłkami

Składniki na 12 porcji: Ciasto: 4 jajka • 4 łyżki mąki tortowej • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 2/3 szklanki cukru • sól • 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa jabłkowa: 5 jabłek • 5 łyżeczek cukru • 3 łyżeczki żelatyny. Krem: 20 dag masła • 2 szklanki mleka • 2 budynie śmietankowe Wierzch: szklanka mleka • 1/4 szklanki cukru • 20 dag wiórków kokosowych • 10 dag masła.

1 Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka, ubij. Wsyp mąki,proszek, sól, cynamon. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Ostudź, przekrój.

2 Jabłka obierz, zetrzyj, gotuj z cukrem, zmiksuj, dodaj żelatynę. Zastygłą masą posmaruj ciasto. Masło utrzyj, ugotuj budyń.

Reklama

Wystudzony budyń wymieszaj z masłem. Kremem posmaruj masę jabłkową. Mleko zagotuj z cukrem, wiórkami. Dodaj masło, wymieszaj. Udekoruj wierzch.

CZAS: około 2 godziny

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Dobry Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 10 dag cukru, 50 ml oleju, 20 dag jogurtu, 12 dag mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki sody, cynamon, 15 dag dżemu, 1 cytryna, cukier puder, barwnik, posypka, tłuszcz,... więcej