Ciasto z jagodami pod bezą

Składniki na 12 porcji: Ciasto - 30 dag jagód, 3 czubate łyżki masła lub margaryny, 3 żółtka, 15 dag cukru, cukier wanilinowy, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka, tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy Na bezę: 3 białka, 25 dag cukru, 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie: Masło lub margarynę roztop i przestudź. Jagody przebierz, oczyść, umyj je w miseczce z wodą (nie myj delikatnych owoców pod strumieniem wody).

Reklama

Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka włóż do miski, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy i ucieraj mikserem, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa.

Oba rodzaje mąki połącz z proszkiem do pieczenia, przesiej, dodaj do masy jajecznej i wymieszaj. Następnie dodaj roztopione masło, mleko i ponownie wymieszaj. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Ciasto wylej równomiernie do formy, rozsmaruj je łyżką i posyp jagodami (3-4 łyżki jagód odłóż do dekoracji). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C ok. 40 min.

Do schłodzonych białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę.Pod koniec stopniowo dodawaj cukier i sok z cytryny. Piana powinna być sztywna i szklista.

Ciasto wyjmij z piekarnika, rozsmaruj na nim masę bezową i piecz ok. 20 min w temp. 150°C. Po wystudzeniu wierzch ciasta posyp jagodami.

Przygotowanie: 85 minut Porcja: 290 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej