Ciasto z malinami w czekoladzie
Spód oraz boki ● 430 g ciemnych ciastek z czekoladą ● 130 g miękkiego masła. Masa oraz dekoracja ● 250 g półtłustego twarogu ● 200 g serka mascarpone ● szklanka schłodzonej śmietany kremówki ● 2 tabliczki białej czekolady ● 2 tabliczki mlecznej czekolady na polewę ● 300 g malin (do masy oraz na wierzch) ● listki mięty.
1. Ciastka rozdrobnij blenderem, dodaj miękkie masło, miksuj do połączenia składników.
2. Dno oraz boki tortownicy wyłóż folią spożywczą. Na dnie formy oraz po bokach ugnieć równomiernie masę z ciemnych ciastek. Wstaw formę ze spodem do lodówki na czas szykowania masy.
3. W kąpieli wodnej stop białą czekoladę. Twaróg zmiel, np. w malakserze, wymieszaj dokładnie z mascarpone, dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
4. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, do śmietany delikatnie wmieszaj masę serową. Dodaj połowę malin. Przelej na spód z ciasteczek, delikatnie wyrównaj wierzch.
5. Sernik wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wierzch udekoruj polewą przygotowaną z 2 czekolad mlecznych, rozpuszczonych w gorącej kąpieli wodnej oraz świeżymi malinami i listkami mięty.
10 porcji, przygotowanie 40 min + czas schładzania; porcja: 410 kcal, cena: 1,30-1,60 zł.
Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery
Zobacz również
-
Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej