Ciasto z pianą i konfiturą truskawkową

Ciasto: po 12,5 dag mąki gryczanej i krupczatki, 4 łyżeczki cukru pudru, 12,5 dag margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka smalcu, 3 żółtka, cukier waniliowy. Ponadto: 3 białka, 4 łyżeczki cukru pudru, słoik konfitury trus kawkowej, 30 mrożonych jeżyn, 5 łyżek płatków migdałowych.

1. Ciasto: mąki, proszek do pieczenia i cukry wymieszaj. Dodaj żółtka, margarynę i smalec, posiekaj, wyrób. Ciasto owiń folią, chłodź 30 minut. Ciasto podziel na dwie części (2/3 i 1/3). 2/3 ciasta rozwałkuj na grubość pół cm, wyłóż blachę (brzegi do połowy wysokości). Piecz 10 minut w temp. 200°C.

2. Białka ubij z cukrem pudrem. Podpieczone ciasto posmaruj konfiturą truskawkową. Ułóż jeżyny (mogą być też inne owoce), posyp płatkami migdałowymi. Posmaruj ubitą pianą.

Reklama

Na wierzch zetrzyj na tarce resztę schłodzonego ciasta. Piecz 25 min w 180°C. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.

By piana nie opadła, musisz ją długo ubijać, pod koniec dodając cukier. Powinna być lśniąca i sztywna. Warto też dodać mąkę ziemniaczaną.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej