Ciasto z sucharkami i płatkami migdałowymi

Biszkopt: po pół szklanki cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej, 5 jajek, po 2 łyżki kakao i gorącej wody, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 1 litr kompotu wiśniowego, 3 op. bitej śmietany, 5 łyżeczek żelatyny, op. sucharów, słoiczek kremu czekoladowego, 200 ml kremówki, płatki migdałowe.

Przepis przysłała Joanna Gniot z Koronowa

Reklama

1. Biszkopt: ubij białka. Dodaj żółtka oraz pozostałe składniki. Upiecz, przekrój na 2 placki.

2. Suchary zmiel, wymieszaj z kremem czekoladowym. Rozłóż na dnie formy. Ułóż krążek ciasta, przykryj odcedzonymi wiśniami.

3. W półtorej szklanki soku wiśniowego namocz, rozpuść żelatynę. Półtorej szklanki soku wiśniowego zmiksuj z bitą śmietaną. Połącz z żelatyną. Rozsmaruj na wiśniach. Przykryj drugim ciastem. Udekoruj ubitą kremówką i płatkami migdałowymi. Schłodź.

Czas przygotowania 95 min, ilość porcji 15, cena za porcję 2,10 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej