Comber marmurkowy z borówkami

Składniki na 10 porcji: 4 galaretki cytrynowe, 250 ml śmietanki kremówki 30 proc., 50 dag serka homogenizowanego, 1-2 łyżki cukru pudru, ½ łyżeczki żelatyny, 20 dag borówek, 5-6 herbatników w czekoladzie.

Przygotowanie:

1. Borówki umyj i osusz. Połowę owoców przełóż do rondelka, podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając. Następnie rozdrobnij je blenderem na mus i przetrzyj przez sito. Galaretki wsyp do miski, wlej 500 ml wrzącej wody i mieszaj, aż galaretki się rozpuszczą. Wystudź. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody.

Reklama

2. Śmietankę ubij mikserem na sztyw no. Do miski włóż serek homogenizowany, wsyp cukier puder, zmiksuj. Dodaj ubitą śmietankę, wymieszaj. Na koniec wlej tężejące galaretki, wymieszaj łyżką lub mikserem na małych obrotach. Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj mus z borówek, przestudzoną żelatynę oraz część borówek, wymieszaj. Do drugiej dodaj pozostałe borówki.

3. Podłużną formę wyłóż folią spożywczą – tak, by jej końce wysta wały poza foremkę. Wlej tężejącą masę borówkową a na nią jasną masę. Całość delikatnie wymieszaj widelcem. Na wierzchu ułóż herbatniki. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 230 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej