Crème brûlée

Składniki na 4 porcje: 3 żółtka, 1 laska wanilii , 250 ml kremówki (najlepiej 36%) , 3 łyżki białego cukru do śmietanki , 4 łyżki cukru do skarmelizowania.

SKłADNIKI na 4 porcjE:

Reklama

PRZYGOTOWANIE:

1. Kremówkę podgrzej z cukrem oraz z miąższem z laski wanilii, ale nie do momentu całkowitego wrzenia. Nie możesz doprowadzić do zagotowania!

2. Żółtka lekko ubij trzepaczką. Następnie stopniowo wlewaj do żółtek podgrzaną śmietankę z cukrem i mieszaj łyżką, tak, by jajka się nie ścięły.

3. Do 4 małych kokilek wlej krem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 100°C przez około 45-50 minut. Masa powinna się w tym czasie ściąć. Kiedy krem wystygnie, wstaw go do lodówki na 3-4 godziny.

4. Schłodzoną i stężoną masę posyp łyżką białego cukru i skarmelizuj go przy pomocy palnika (możesz również użyć piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury, z włączoną opcją grillowania).

5. Deser podaj od razu po skarmelizowaniu cukru.

Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Super TV

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej