Crumble z morelami, ze świeżym tymiankiem i melisą

SKŁADNIKI: 900 g pokrojonych w ćwiartki moreli • 140 g zimnego masła pokrojonego w kostkę • 150 g mąki pszennej lub owsianej • 60 g mielonych migdałów • 50 g płatków owsianych • 60 g płatków migdałowych • 140 g cukru trzcinowego + garść do wymieszania z owocami • garść rodzynek • posiekane listki tymianku cytrynowego i melisy • opcjonalnie: cynamon do posypania wierzchu

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Mąkę, masło i mielone migdały włóż do miski i pokrusz palcami. Następnie dodaj cukier, płatki migdałów oraz płatki owsiane i całość ponownie rozkrusz palcami. Powstanie kruszonka.

Reklama

2. Szklane naczynie wysmaruj masłem, wsyp morele wymieszane z rodzynkami, tymiankiem i melisą, dodaj garść cukru i delikatnie wymieszaj palcami. Na wierzch owoców równomiernie wyłóż kruszonkę. Piecz 30 minut, aż się zrumieni.

3. Podawaj lekko ciepłą, na przykład z lodami waniliowymi, a wersji light z gęstym jogurtem naturalnym.

czas przygotowania: ok. 40 minut, dla 4 osób

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej