Cytrusowe gniazdka

Składniki na 10 sztuk: 10 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 2 duże jajka, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka soku z cytryny, 125 ml wody, 1 budyń śmietankowy, 250 ml mleka, szczypta soli, olej do głębokiego smażenia, cukier puder do posypania.

1. Ugotuj budyń w 250 ml mleka. Przykryj i zostaw do ostygnięcia. Soki z cytrusów wymieszaj z wodą, uważaj, by do soku nie wpadły pestki! Wodę zagotuj z masłem, cukrem i solą.

Reklama

Gdy zacznie wrzeć, zdejmij garnek z ognia, wsyp partiami mąkę i dokładnie mieszaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Gdy masa ostygnie, wbij pojedynczo jajka i zmiksuj.

2. Papier do pieczenia potnij na kwadraty o boku ok. 6 cm. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na każdy kwadrat gniazdko. Olej rozgrzej w płaskim rondlu. Wkładaj ostrożnie gniazdka na pergaminie, po kilka na raz. Po około minucie smażenia przewróć ciastka i usuń szczypcami pergamin. Smaż kolejne 2 minuty i przewróć na drugą stronę. Gdy będą już rumiane, wyjmij je na ręcznik papierowy do odsączenia.

3. Gniazdka przekrój i przełóż budyniem. Posyp pudrem przesianym przez sitko.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej