Cytrynowy sernik na zimno

Składniki na 12 porcji: Ciasto: • 20 dag herbatników • 8 dag masła Masa: • 50 dag twarogu sernikowego • 30 dag serka homogenizowanego • 15 dag śmietany 30 proc. • 15 dag cukru pudru • 3 łyżki żelatyny • 2 cytryny • galaretka cytrynowa

Zdjęcie

Cytrynowy sernik na zimno /123/RF PICSEL
Cytrynowy sernik na zimno
/123/RF PICSEL

1. Herbatniki pokrusz, wymieszaj ze stopionym masłem. Ciastem wylep tortownicę, schłodź. Galaretki oddzielnie rozpuść, schłodź. Twaróg zmiksuj z serkiem homogenizowanym, cukrem oraz rozpuszczoną żelatyną. Dodaj ubitą śmietanę i sok z cytryny.

2. Odłóż 5 łyżek masy. Resztę wymieszaj ze stężoną, pokrojoną galaretką. Masę wyłóż na ciasto. Naczynie wstaw do lodówki do stężenia. Sok z pozostałej cytryny wymieszaj ze schłodzoną galaretką oraz odłożoną masą serową. Wyłóż na sernik, znów schłodź w lodówce.

Reklama

Czas: około 70 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej