Czekoladki adwokatowe

Składniki: 10 dag deserowej czekolady, 10 dag białej czekolady, 4 łyżki likieru jajecznego adwokat.

1. Mleczną czekoladę stop, mieszając na małym ogniu (najlepiej na parze). Pędzelkiem posmaruj dno i boki foremek na czekoladki. Ostudź, wstaw na 15 minut do lodówki. Białą czekoladę stop w ten sam sposób, ostudź. Łyżeczkę czekolady odłóż, resztę wymieszaj z likierem jajecznym.

Reklama

2. Białym kremem napełnij mleczne czekoladki, wierzchy posmaruj resztą mlecznej czekolady. Wstaw na ok. godzinę do lodówki, by czekolada całkiem zastygła. Czekoladki ostrożnie wyjmij z foremek. Resztą białej czekolady (jeśli trzeba, podgrzanej) posmaruj wgłębienia na wierzchu czekoladek.

Czas przygotowania 30 min, ilość porcji 4, cena za porcję 1,80 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej