Czekoladki adwokatowe

Składniki: 10 dag deserowej czekolady, 10 dag białej czekolady, 4 łyżki likieru jajecznego adwokat.

1. Mleczną czekoladę stop, mieszając na małym ogniu (najlepiej na parze). Pędzelkiem posmaruj dno i boki foremek na czekoladki. Ostudź, wstaw na 15 minut do lodówki. Białą czekoladę stop w ten sam sposób, ostudź. Łyżeczkę czekolady odłóż, resztę wymieszaj z likierem jajecznym.

Reklama

2. Białym kremem napełnij mleczne czekoladki, wierzchy posmaruj resztą mlecznej czekolady. Wstaw na ok. godzinę do lodówki, by czekolada całkiem zastygła. Czekoladki ostrożnie wyjmij z foremek. Resztą białej czekolady (jeśli trzeba, podgrzanej) posmaruj wgłębienia na wierzchu czekoladek.

Czas przygotowania 30 min, ilość porcji 4, cena za porcję 1,80 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej