Czekoladowe ciasto z mascarpone

Składniki na 12 porcji: Ciasto: 20 dag czekolady deserowej, 20 dag masła, 3/4 szklanki mąki tortowej, 3 jajka, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego. Krem: 25 dag serka mascarpone, 200 ml śmietanki 30 proc., 3 łyżki cukru pudru l czerwony barwnik spożywczy. Dekoracja: 30-40 dag świeżych truskawek, borówek, jeżyn, malin

1. Masło roztopić w garnku z grubym dnem, dodać rozkruszoną czekoladę, cukier puder i waniliowy, mieszać aż do rozpuszczenia składników, wystudzić. Masę przelać do dużej miski, zmiksować z jajkami i mąką, wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić na 20-25 min do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC.

Reklama

2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, porcjami dodawać serek mascarpone. Masę podzielić na pół, jedną część zabarwić kilkoma kroplami barwnika spożywczego.

3. Na wystudzonym cieście rozłożyć porcję różowej masy, potem białej. Wyrównać, rozłożyć umyte, osuszone owoce. Przed podaniem deser dobrze schłodzić.

Przygotowanie: ok. 45 min plus chłodzenie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej