Czekoladowe koszyczki

Składniki na 8 porcji 20 dag gorzkiej czekolady, 12 dag masła, 25 dag czekoladowych płatków śniadaniowych, 40 dag śmietany kremówki, 2 łyżki likieru miętowego, 1 łyżka kakao, olej do foremek, ulubione owoce i świeża mięta do dekoracji.

1 Czekoladę posiekaj. Do garnka wsyp 3 dag kawałeczków czekolady. Dodaj masło i stop. Wystudź. W tym czasie foremki do tarteletek cienko posmaruj olejem. Płatki śniadaniowe pokrusz. Dodaj do masła z czekoladą. Dobrze wyrób. Potem masą wylep foremki. Wstaw je do lodówki.

2 Mocno podgrzej 20 dag śmietany. Rozpuść w niej pozostałą czekoladę. Dodaj likier miętowy. Wstaw na godzinę do lodówki. Resztę śmietany ubij, mocno schłodź. Potem wymieszaj z czekoladową śmietanką. Krem nałóż do przygotowanych spodów.

Reklama

Wstaw do lodówki na 30 minut. Przed podaniem lekko oprósz kakao. Udekoruj listkami mięty, owocami i ew. drobno startą czekoladą.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • 3 dag korzenia imbiru, 43 dag masła, 15 dag brązowego cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 4 jajka, szczypta soli, 30 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 dag śmietany kremówki, 15 dag... więcej