Czekoladowo-kokosowy ucieraniec w łatki

200 g gorzkiej czekolady, 400 g masła (margaryny), 250 g cukru szczypta soli, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 8 jajek, 500 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek mleka, 75 g wiórków kokosowych, 1 łyżka kakao, tłuszcz do blachy, cukier puder do posypania

Reklama

Przygotowanie ok. 50 minut.

1. Gorzką czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka i stopić w gorącej kąpieli wodnej (czyli nad naczyniem z parującą wodą). Odstawić do wystudzenia. 2 Miękkie masło lub margarynę utrzeć ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać do niej jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Wlać mleko, przemieszać.

3. Do jednej trzeciej ciasta dodać wiórki kokosowe, przemieszać. Pozostałe ciasto wymieszać z czekoladą i przesianym kakao. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować połowę ciasta czekoladowego. Łyżką rozkładać porcje ciasta kokosowego – tworząc „łatki”. Przykryć pozostałym ciastem czekoladowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec około 25 minut. Wystudzić. Przed podaniem można poprószyć cukrem pudrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 10 dag cukru, 50 ml oleju, 20 dag jogurtu, 12 dag mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki sody, cynamon, 15 dag dżemu, 1 cytryna, cukier puder, barwnik, posypka, tłuszcz,... więcej