Czekoladowy serniczek

Składniki: 22,5 dag masła, sól, 20 dag mąki pszennej, 20 dag cukru, 5 jajek, 5 dag czekolady, 10 dag migdałowych ciastek (amarettini), 1 cukier wanilinowy, 1 kg mielonego twarogu, 6 łyżek mocnego naparu kawy, 1 łyżeczka kakao, 4,5 dag mąki ziemniaczanej, 12,5 dag śmietany kremówki, po 1 łyżce drobnego białego i brązowego cukru.

Reklama

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut

1. Z mąki pszennej, szczypty soli, 10 dag masła, 5 dag cukru i 1 jajka szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut. Potem na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować na placek o śr. 34 cm. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem.

Wylepić plackiem spód i brzeg formy na wysokość ok. 4 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem. Odstawić w chłodne miejsce.

2. Pozostałe masło utrzeć ze szczyptą soli, resztą cukru i cukrem wanilinowym. Kolejno dodawać żółtka. Dołożyć twaróg, mąkę ziemniaczaną, napar kawy i kakao. Wmieszać pokruszone ciastka i startą czekoladę.

Białka ubić na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć do tortownicy wylepionej kruchym ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 60 minut. Po 40 minutach przykryć sernik, aby wierzch zbytnio się nie zrumienił.

3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wystudzone ciasto udekorować rozetkami bitej śmietany oraz czekoladowymi ozdobami i migdałowymi ciasteczkami. Posypać drobnoziarnistym białym i brązowym cukrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej